Vorige week werden de wegen van Zuid-Europa onveilig gemaakt door een stoet van felbestickerde Ferrari’s, Porsche’s en Bugatti’s. Dat kan maar een ding betekenen. De Gumball 3000 is weer bezig. En er rijden genoeg bekenden mee. We stellen ze weer even voor.

De majestueuze Mille Miglia ligt ons natuurlijk nog vers in het geheugen. Afgelopen week was het de beurt aan een compleet ander soort exclusief autogeweld om de straten van het continent onveilig te maken. Dit keer geen keurige heren in statige oldtimers. Denk eerder aan nerveus jankende Lamborghini’s en bijna net zo luidruchtige bestuurders.

De Gumball 3000-rally, het geesteskindje van de Britse ondernemer Maximilian Cooper, toog dit jaar van het Griekse jetset-eiland Mykonos naar het party-eiland van de Balearen: Ibiza. Onderweg werd onder andere gestopt in Venetië, Monaco en Barcelona. Het doel van de puzzelrit is echter nooit om zo snel mogelijk van plek naar plek te racen. Natuurlijk wordt het gaspedaal ingetrapt, maar lol maken lijkt het hoofd doel onder de deelnemers. En hoeveel mag dat kosten dan? Dit jaar zo’n €56.000.

En wat krijgt de autofiele avonturier dit jaar voor dat bedrag? Eten, drinken, hotelovernachtingen in de meeste exclusieve herbergen van Europa en natuurlijk een uitdagend routeboek. De kosten voor de onoverkomelijke boetes en jeroboammetjes Don Perignon zijn voor eigen rekening. maar dat moet geen probleem zijn. Deelnemers zijn voornamelijk succesvolle ondernemers, sporters of celebrities en die kijken niet op een dubbeltje meer of minder. Zo betaalde een deelnemer in 2014 tijdens de jaarlijkse veiling voor het goede doel nog £45,000 voor het Baywatch jasje en zwembroekje van collega-deelnemer David Hasselhoff.